Synsprøve

SYNSPRØVE – HVORDAN?
En almindelig synsprøve udføres ved hjælp af bogstavstavler og en såkaldt phoroptor. Det er egentlig bare en ”kæmpebrille” med mange brilleglas. Synsprøven består af op til 21 test, der kan afsløre eventuelle synsfejl.Efter behov kan der foretages yderligere individuelle prøver. De kan omfatte en måling af øjets optiske system, så vi kan konstatere, om der f.eks. er fokuseringsbesvær, bygningsfejl og samsynsproblemer. Derudover kan øjenmusklernes funktion testes, og endelig kan en synsprøve omfatte test af f.eks. farvesyn, dybdesyn og stereosyn.

I særlige tilfælde kan der være behov for en grundig undersøgelse af hornhinden og en måling af trykket i øjet. Er der problemer, som vi ikke kan løse, henviser vi til øjenlægen.

Som en vigtig del af synsprøven vil vi stille dig en række spørgsmål om arbejdsmiljø, læsevaner, øjenproblemer, hovedpine o.l., og ud fra prøveresultater og svar vil du få et forslag til løsning af eventuelle synsproblemer. Løsningen kan f.eks. være synstræning, kontaktlinser eller briller.

En synsprøve varer ca. en halv time.
Vi anbefaler, at bestille tid.

Kig ind, eller bestil en tid til en gratis synsprøve, linsetilpasning eller linsekontrol.

BOOK TID ONLINE

 

Hvorfor er det så vigtigt at få tjekket synet regelmæssigt?

Synet ændrer sig hele livet, og det betyder at selvom man ser knivskarpt som barn og som ung, er der ikke nogen garanti for, at synet også fungerer perfekt, når man bliver ældre.

Typisk i 40 års alderen sker der noget med de muskler der sidder omkring
Stort set alle mellem 40 og 50 år oplever, at armene er for korte eller lyset for svagt, når man forsøger at læse en tekst med lille skrift.

Hvorfor skal man have læsebriller?

Øjet fungerer optisk på samme måde som et fotografiapparat, som skal have én indstilling til landskaber og en anden til portrætter. Flyttes en genstand tættere på øjet, flytter billeddannelsen bag nethinden. Der ses et uskarpt billede. Ved at øge sin krumning kan øjets linse imidlertid fokusere billedet på nethinden, således at det ses skarpt.
Med alderen stivner linsen, hvorved evnen til at fokusere genstande tæt på aftager. Det gælder for eksempel ved læsning af bøger og aviser. En læsebrille med + glas flytter det uskarpe avisbillede frem til nethinden og løser derved problemet.

De fleste opdager dog hurtigt, at problemet kan løses med en læsebrille, men der kan ofte gå noget tid, inden man kommer dertil, hvor man opdager behovet. Derfor er det VIGTIGT, at man med mellemrum får tjekket synet, både for at holde øje med en mulig synskorrektion, men i lige så høj grad for at sikre, at øjnene er sunde og raske.

Fyldt 40 år?

Så kender du måske udfordringerne med at se detaljerne i spejlet, teksten i bogen eller på skærmen, varedeklarationen i supermarkedet eller vaskeanvisningerne i skjorte eller t-shirt?

Der er heldigvis hjælp at hente. 7 ud af 10 personer i 40-års alderen oplever forringet syn, når man skal læse eller se de små detaljer. Med alderen mister øjets linse sin smidighed, hvilket betyder, at det bliver sværere og sværere at stille skarpt på ting tæt på. Det er også her man begynder at få for ”korte arme”

Vi anbefaler at du får synet tjekket minimum hvert andet år, når du passerer de 40. Der sker meget med øjnene og skal man anstrenge sig for at læse eller fokusere, bliver øjnene trætte, man spænder op, og ofte er gener som hovedpine eller nakkesmerter ikke ualmindelige.

BOOK TID ONLINE